miercuri, 13 aprilie 2011

Dobanda cheie - cheia pietei ?

În piata locală, indicele BET se află încă usor sub rezistenta de 6.100 de puncte atinsă acum un an.
Dintre sifuri, care încă sunt locomotiva bursei, SIF 2 şi SIF5, desi au avut evolutii usor pozitive, nu au depăsit maximele atinse de 1.5 respectiv de 1.7 lei.
Pe plan internaţional, indicele pietei americane Dow Jones încă testează nivelul de 12.400 de puncte, oscilând în jurul acestuia.
Singura care a spart rezistenta de la 1.43 a fost moneda unică europeană în raport cu dolarul american, alimentată si de ridicarea dobânzii de referinţă de către Banca Central Europeană de la 1% la 1.25%, cu perspective de crestere în continuare. Sunt voci în piată care spun că e posibil ca, până la finalul anului, să ajungem si la o dobândă cheie a BCE  de 2%. La o modificare a dobânzii de referintă în sensul cresterii acesteia a recurs si China la începutul săptămânii trecute.
Iată, asadar, că asistăm la o tendinţă de cresteri ale dobânzilor din partea băncilor centrale, având ca scop temperarea inflatiei sau supraîncălzirea economiei, cum este cazul Chinei.
Este bine stiut de-a lungul timpului că un proces de crestere a dobânzilor este invers proportional cu cresterea pietelor.
Dar cum optimismul este prezent în pietele financiare, tot ce ne rămâne este să fim de partea corectă a trendului si să mergem alături de el.

Analiza bursieră a săptămânii: 04.04 - 10.04.2011
Evolutie bună a pietei de capital în săptămâna care s-a încheiat. De remarcat actiunile din sectorul chimic care au performat peste media pietei, trase în sus mai ales de titlurile Oltchim.
Indicele BET al celor mai lichide 10 companii a evoluat în teritoriu pozitiv cu un avans de 1.9%, încheind săptămâna la 6.068 de puncte.
Pozitiv au evoluat şi actiunile operatorului bursier BVB care au avansat cu 0.4%, ultima cotatie fiind la 42.99 lei/actiune.
Cea mai lichidă companie de pe bursă, Fondul Proprietatea a înregistrat un usor declin al cotatiei, actiunile pierzând la nivel săptămânal 0.57%, încheind săptămâna la 0.6090 lei/actiune.

Sectorul financiar 
Evolutie pozitivă pentru băncile românesti, dintre care s-a remarcat avansul Băncii Comerciale Carpatica cu un plus de 4.4%, pretul de închidere fiind de 0.0736 lei/actiune. Acţiunile Băncii Transilvania au crescut cu 1.89%, ultima cotatie fiind de 1.512 lei/actiune, în timp ce actiunile BRD au avansat cu 0.39% ajungând la 15.3 lei/acţiune. Singurele acţiuni care au scăzut au fost cele ale Erste Bank care au închis săptămâna la 148.5 lei/acţiune cu o depreciere săptămânală de 0.3%.
Pentru cele 5 societăţi de investiţii tinanciare am avut o evolutie în general pozitivă, dar cel mai mult au performat acţiunile SIF Banat-Crisana cu un avans de 1.78%, pretul de închidere fiind de 1.315 lei/actiune si actiunile SIF Muntenia care au avansat cu 2.47%, ultima cotatie ajungând la 0.87 lei/actiune.

Sectorul energetic 
Am remarcat evolutia extrem de pozitivă a titlurilor Petrom care au avansat 6.13% la nivel săptămânal, pretul actiunilor ajungând la 0.45 lei/acţiune. Pozitiv au evoluat si actiunile Transelectrica care s-au apreciat cu 2.79%, ultima cotaţie fiind de 21 lei/acţiune. Singurele acţiuni care s-au depreciat usor au fost cele ale Transgaz care au pierdut 0.9%, ultimul pret de tranzacţionare fiind de 269.6%.

Sectorul farmaceutic
Companiile din acest sector au avut o evolutie mixtă. Avans de 2.93% până la o valoare de 0.2213 lei/acţiune pentru actiunile Biofarm si declin de 1.5% până la o cotatie de 0.5930 lei/actiune pentru titlurile Antibiotice.

Sectorul chimic 
Cea mai importantă apreciere a fost cea a acţiunilor Oltchim, urmare atât a speculaţiilor legate de privatizarea companiei, cât şi de schimburile mari de pachete între SIF Oltenia în postura de vânzător şi un fond de investiţii cipriot în calitate de cumpărător. Astfel, titlurile Oltchim au înregistrat un avans de 20%, ultima cotaţie fiind la 0.43 lei/actiune. Tot pozitiv au evoluat si actiunile Azomures care s-au apreciat cu 9.95, ultima cotatie fiind de 0.72 lei/actiune.

Graficul săptămânii 
Vom prezenta evolutia actiunii Oltchim după parcursul extrem de pozitiv de săptămâna trecută.
Spargerea liniei de trend descendent din jurul lui 0.3 si ulterior a rezistentei de la 0.36, deschide cale liberă către nivelul de rezistenţe de la 0.58-0.6 lei, unde mai întâlneşte şi linia de trend descendentă multianuală formată din maximele din 2007 si 2008.

Declaraţia săptămânii 
“Cele mai importante detineri ale unui om de afaceri sunt agenda lui de telefon, cercul lui de prieteni şi agresivitatea”
George Brăiloiu, românul care a dat 400.000 de euro pe manuscrisurile lui Emil Cioran, pentru a le dona statului român.

Stiri interne 
Săptămâna trecută, SIF Oltenia a vândut un pachet de 6.5% din acţiunile Oltchim contra sumei de 2.4 milioane de euro. Cumpărătorul a fost o companie offshore din Cipru care a ajuns să deţină 11.9% din capitalul combinatului chimic.
Patrick Lyle Young va fi noul director general al bursei Sibex din Sibiu, el urmând să-l înlocuiască pe Teodor Ancuţa, care va rămâne în continuare preşedinte al Consiliului de Administraţie. De origine irlandeză, noul CEO al operatorului sibian are o experienţă de 23 de ani în management, fiind expert în pieţe financiare.
Romcab Târgu-Mureş, specializat în producţia de cabluri în special pentru industria auto, a semnat un contract în valoare de 27 milioane de euro cu producătorul american de componente auto Delphi Packard. Romcab, care deţine o cotă de 20% pe piaţa internă în producţia de cabluri, se tranzacţionează pe piaţa Rasdaq sub simbolul MCAB, ultima cotaţie fiind de 7.7 lei/acţiune.
Consorţiul format din banca Renaissance Capital, BT Securities, EFG Eurobank Securities şi Romcapital a fost desemnat câştigător în concursul pentru selectarea brokerului care va intermedia vânzarea pachetului de 9.84% deţinut de stat la Petrom.

 Stiri externe 
Banca Central Europeană (BCE) a majorat dobânda cheie de la 1% la 1.25% , ca un răspuns la creşterea inflaţiei în ţările din Uniunea Europeană, dar, în acelaşi timp, fiind şi un semnal de scumpire a creditelor în euro.
Banca Centrală a Chinei a majorat dobânda de politică monetară într-o încercare de a mai tempera creditarea care alimentează inflaţia şi supraîncălzirea economiei. China a majorat dobânda de referinţă de 4 ori în ultimele 5 luni.
Euro a urcat la maximul ultimelor 15 luni în raport cu dolarul american, raportul eur/usd trecând de nivelul de 1.44. Moneda europeană se întăreşte pe fondul majorării dobânzii cheie de către Banca Central Europeană.

articol scris de Ovidiu Serdean - broker IFB FINWEST SA Deva


sursa: Ziarul Hunedoreanului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu