marți, 19 aprilie 2011

Recesiunea OK - Inflatia KO

După ce tot mai multe tări au anuntat iesirea din recesiune, următorul pericol pare să fie cel inflationist. După ce China a fost principalul motor de scoatere a economiei mondiale din recesiune, iată că acum se confruntă cu o inflatie galopantă de peste 5%.

Banca Centrală a Chinei a majorat în câteva rânduri dobânda în încercarea de a tempera acest fenomen. Acelasi lucru se întâmplă si în Europa unde am văzut că Banca Central Europeană a început să crească dobânda de referinta. În acest timp, pretul metalelor pretioase, a cerealelor şi mai ales a petrolului continuă să fie la nivele maxime. O creştere a dobânzii de referinţă îngreunează creditarea si implicit revenirea economică.
 Asadar lupta cu criza imobiliar-financiară declanşată în 2007 continuă la un alt nivel, cu criza datoriilor suverane ale statelor, criza tărilor nord africane, mai nou criza nucleară japoneză, iar peste toate acestea se asterne lupta împotriva fenomenului inflationist.

Declaraţia săptămânii:
„Angajati-vă într-o organizaţie mică! Într-o organizaţie mică ai bastonul de mareşal în geantă. Iar destinul unei organizaţii mici este de a creşte cât mai mult şi cât mai repede. Este mai bine poate să intraţi într-o organizaţie mai mică şi să contribuiţi la formarea unei culturi organizaţionale. Nu contează salariul de început, ci locul pe care vi-l alegeţi. La noi, tot felul de băncuţe au cumpărat diverşi monştri locali pe care nu ştiu cum să-i restructureze. Într-o astfel de organizaţie nu veţi fi niciodată fericiţi si nu veti creste”
Dinu Patriciu

Analiza bursieră a săptămânii:
Săptămâna care s-a încheiat a fost cu câteva excepţii, una de scăderi generalizate pe piaţa de capital.
Fondul Proprietatea care conduce detaşat în topul lichidităţii a coborât sub pragul de 0.6 lei/acţiune, închizând la 0.5860 lei/acţiune, cu o scădere la nivel săptămânal de 3.7%. Nici chiar propunerea unui acţionar de mărire a dividendelor nu a putut readuce interesul cumpărătorilor de a întoarce trendul . Unul din motivele pentru care acţiunea FP nu creşte deşi evoluează mult sub valoarea activului net poate fi „momentul mai” când se ştie că vor începe să se dea din nou drumul la rezolvarea dosarelor persoanelor despăgubite, piaţa aşteptându-se astfel la un nou val de vânzători.
Nici acţiunile operatorului de piaţă BVB nu au avut mai mult noroc în săptămâna trecută. Chiar după anunţul dat de reducere a capitalului social şi acordarea de dividende suplimentare, acţiunea a urcat la un maxim de 46 de lei, după care a coborât închizând săptămâna la 42.75 lei/acţiune, cu o depreciere săptămânală de 0.6%.
Indicele BET, format din cele mai lichide 10 companii listate, a închis şi el în teritoriu negativ coborând sub pragul de 6000 de puncte. Influenţat şi de nou intrata acţiune FP în componenţă, BET a închis săptămâna la 5933 de puncte, în scădere la nivel săptămânal cu 2.2%.

Sectorul financiar:
Sectorul bancar a avut o evoluţie mixtă. Astfel BRD s-a depreciat cu 3.2% închizând săptămâna la 14.8 lei/acţiune, iar Erste Bank a coborât la 145 lei/acţiune, în scădere cu 2.4%. Printre câştigătoarele săptămânii au fost acţiunile Banca Transilvania cu un avans de 1.19%, până la 1.53 lei/acţiune şi Banca Comercială Carpatica cu un avans de 1.7%, până la valoarea de 0.0749 lei/acţiune.
Indicele BET-FI al celor de acum şase societăţi financiare, incluzând de acum şi acţiunea FP, a pierdut cel mai mult la nivelul indicilor, depreciindu-se cu 4%, până la valoarea de 26068 de puncte.
Cea mai mare scădere au avut-o acţiunile SIF Oltenia unde, pe lângă faptul că am înregistrat demisia preşedintelui societăţii, compania a şi refuzat propunerea unor acţionari de introducere pe ordinea de zi la AGA, modificarea valorii dividendelor acordate. Astfel SIF Oltenia a coborât cu 5.3%, închizând săptămâna la 1.5870 lei/acţiune. SIF Moldova a coborât cu 3.5%, ajungând la 1.435 lei/acţiune, iar SIF Banat Crişana a închis săptămâna la 1.268 lei/acţiune, în scădere cu 3.5%.

Sectorul energetic:
Indicele energetic BET-NG a închis săptămâna cu o depreciere de 2% la nivelul de 833 de puncte.
Acţiunile Petrom şi-au oprit evoluţia pozitivă din ultima vreme şi au închis săptămâna cu o depreciere de 4.8% la valoarea de 0.4280 lei/acţiune.
Evoluţia celor 2 companii de utilităţi a fost mixtă. În timp ce Transelectrica a avansat cu 2.3%, acţiunea ajungând la 21.5 lei, cotaţia Transgaz s-a depreciat uşor cu 0.7%, preţul de închidere al săptămânii fiind la 267.7 lei/acţiune.

Sectorul farmaceutic:
Evoluţie în linie cu restul pieţei şi pentru acest sector. Cea mai mare scădere a fost pentru acţiunile Antibiotice care au pierdut 2.5% şi au închis săptămâna la 0.5780 lei. Titlurile Biofarm au scăzut cu 0.8% până la nivelul de 0.2194 lei, iar Sicomed a pierdut 0.8% închizând săptămâna la 1.486 de lei.

Sectorul chimic:
Singurul sector care a mers împotriva pieţei în săptămâna trecută a fost cel chimic.
Azomureş şi-a continuat ascensiunea din săptămânile trecute, acţiunile înregistrând un avans de 5.5%, ultima cotaţie fiind la 0.76 lei, în timp ce titlurile Oltchim au avansat cu 13.9% până la valoarea de 0.49 lei.

Ştiri interne:
- Fondul Proprietatea a anunţat că un acţionar care deţine peste 5% a cerut dublarea sumei distribuită sub formă de dividend. Propunerea va fi discutată în AGA din 27 aprilie, iar dacă aceasta va fi votată, dividendul atribuit acţionarilor va fi în jur de 0.0313 lei/acţiune, sumă la care randamentul dividendului raportat la preţul de tranzacţionare ar fi în jur de 5%. Singurul acţionar care deţine peste 5% este statul român.
- Preşedintele SIF Oltenia, Vasile Salapa, şi-a anunţat demisia de la conducerea societăţii de investiţii financiare începând cu data de 15 aprilie 2011. Locul lui va fi luat de actualul director general adjunct, Tudor Ciurezu.
- Acţionarii BRD au votat repartizarea a 25% din profitul net sub formă de dividend, ceea ce reprezintă o sumă în valoare de 125 milioane de lei. Dividendele sunt cu 36% mai mici decât anul precedent în condiţiile în care şi profitul a fost tot cu 36% mai mic. Valoarea dividendului este în aceste condiţii de 0.1795 lei/acţiune, ceea ce înseamnă raportat la valoarea de piaţă a acţiunii un randament de 1.19%.
- Un grup de acţionari  a cerut Bursei de Valori înscrierea pe ordinea de zi a AGA din 29 aprilie a unui punct prin care aceştia solicită reducerea capitalului social la jumătate şi distribuirea sumei rezultate în valoare de 9.3 milioane de euro sub formă de dividende extraordinare acţionarilor companiei.
- La sfârşitul trimestrului unu, valoarea activului net al Fondului Proprietatea era de 1.1942 lei/acţiune, în creştere cu 2.14% faţă de luna februarie. Creşterea s-a datorat în special avansului cotaţiilor unor companii listate pe bursă şi aflate în portofoliul fondului.

Ştiri externe:
- Cea mai mare bancă americană după active, Bank of America, a raportat la 3 luni un profit de aproximativ 2 miliarde de dolari, acesta fiind în scădere cu 37.5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. - Un factor important care a contribuit la scăderea profitului a fost costul mai ridicat pe segmentul creditelor ipotecare.
- Economia Chinei a înregistrat un avans economic de 9.7% pe primul trimestru comparativ cu perioada similară a anului trecut. Avansul economiei faţă de ultimul trimestru din 2010 a fost de 2.1%.  - Pe de altă parte, inflaţia a crescut de la 4.9% în februarie la 5.4% în martie, comparativ cu perioada similară a anului trecut fiind situată la cel mai înalt nivel din ultimele 32 de luni.
- Google a anunţat un profit de 2.3 miliarde dolari pe primul trimestru, în creştere cu 18% faţă de perioada similară a anului trecut.
- Glencore, cea mai mare companie de brokeraj pe mărfuri şi materii prime din lume, intenţionează să se listeze pe bursele din Londra şi Hong Kong, printr-un IPO în valoare de 11 miliarde de dolari. Compania intenţionează să vândă 20% din acţiuni pe bursa londoneză şi 5% pe cea asiatică. Acesta este cel mai mare IPO anunţat pentru anul 2011

articol scris de Ovidiu Serdean - broker IFB FINWEST SA Deva


sursa: Ziarul Hunedoreanului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu